Casablanca

7 motive sa vizitezi Casablanca

Pentru un romantic Casablanca este un loc mitic care exista intr-un vis inspirat de filmul din 1942 cu Ingrid Bergman si Humphrey Bogart. Realitatea este ca filmul a fost filmat de fapt pe o scena din Hollywood,iar orasul Casablanca este de cele mai multe ori omis in favoarea plajelor exotice din Marrakech si Fez sau spre zona Tangier.
Casablanca este un oras unde chiar daca esti turist te face sa traiesti ca un localnic, vei invata sa te bucuri de prezent dar si sa inveti despre trecutul acestuia. Este un oras imens,  care iti ia timp sa-l descoperi, fiind cel mai populat oras din Maroc.

1.Casablanca este un nucleu de arhitectura fascinanta. Aici se combina stiluri de Art Deco cu inovatii moderne radicale. Pentru a intelege cu adevarat povestile din spatele cladirilor mari, ar fi bine sa participati la un tur arhitectural organziat de asociatia non profit Casamemoire, care militeaza pentru a integra cat mai multe cladiri ale orasului in patrimoniul Mondial Unesco. Moscheea Hassan al II lea, cea mai mare moschee a Marocului este un testament al maiestriei incredibile. Au fost necesari peste 7 ani si pana la 10.000 de constructori pentru a realiza capodopera arhitecturala. Bulevardul Mohammed V, plin de palmieri, aflat in inima orasului, este o reamintire a influentei franceze. Unul dintre cele mai bune exemple ale stilului Art Deco,  cinema Rialto se afla chiar langa Mahkama du Pacha, este construit in anul 1950 si are o arhitectura specific marocana. Eglise du Sacre Coeur, o catedrala desacralizata, gazduieste acum expozitii de arta si este un amestec de stil gotic si art deco, in timp ce Eglise Notre Dame de Lourdes, construit in anii ‘50 este un exemplu minunat al arhitecturii Brutaliste cu panouri vitrate uimitoare.

2.Orasul in sine este o scena de arta si cultura. Multe din vilele istorice Art Deco din Casablanca s-au reinventat ca galerii si muzee. Recent Pop artistul de graffiti, Ramzi Adek a fost expus la Villa des Arts. Vila in stil Art Deco din anii ‘30 a fost renovata de presedintele asociatiei  Casamemoire, Rachid Andaloussi si gazduieste acum expozitii permanente si temporare de arta contemporana. Vila Art Deco din anii ‘40 de pe Rue du Parc a fost renovata pentru a se expune colectia extinsa a marelui iubitor de arta, afaceristul marocan Abderrahman Slaoui. In timpul calatoriilor sale prin Maroc a colectionat obiecte de arta realizate din sticla de Bohemia, bijuterii vintage, toate expuse acum in Le Musee de la Fondation Abderrahman Slaoui. In 2012 vechiul abator al orasului a fost reinventat ca La Fabrique Culturelle des Anciens Abbatoirs de Casablanca, devenind un centru pentru expozitii de arta stradala , dans urban si evenimente muzicale.

3.Casablanca, orasul restaurantelor. Spre deosebire de Marrakech, in restaurantele din Casablanca este agitatie mare, cu clienti atat localnici cat si cu vizitatori.  La Corniche este bulevardul pe care se gasesc cele mai multe baruri si cafenele, saloane sic si restaurante cu vedere la ocean. Aici te simti un pic ca pe Riviera Franceza. Situat la cateva minute de la Corniche, restaurantul Four Seasons, asezat pe 5 niveluri, a devenit un hot spot, datorita privelistilor spre ocean si al stilului de inspiratie nautica. La Scala Cafe Maure este unul dintre cele mai frumoase locuri din oras.

4.Puteti avea o cina perfecta la unul dintre restaurantele dedicate in principal turistilor. Turistii in special cei americani sunt impresionati de atmosfera inspirata din scenele celebrului film Casablanca din Rick’s Cafe. Proprietarul american Kathy Kriger, a reusit sa combine toate detaliile perfect de la podelele cu mozaic, cu usile arcuite si cantaretul la pian care canta perfect melodiile lui Sinatra.Experienta culinara a fost recent ridicata prin colaborarea cu bucatari de la Four Season.Cei care rezerva programul Taste of Place,au parte si de un tur privat la restaurantului,urmat de o masa cu patru feluri de vinuri care subliniaza cele mai proaspete ingrediente locale.

5.Experienta preparatelor aduse direct de la ferma. La Ferme de Bousko ii invita pe oaspeti in excursii organizate prin ferme cu degustari de branzeturi.Programele de weekend sunt perfecte pentru familiile cu copii,oferindu-le acestora experienta de a vedea cum se mult caprele,in timp ce parintii invata despre cum se face compostul.Directoarea fermei,a studiat productia de branza in Franta,iar vacile si caprele ei furnizeaza peste jumatate din cantitatea de lapte si branzeturi care se servesc in restaurantele si bucatariile locale.Oaspetii sunt invitati sa-si aduca propriul vin pentru o degustare pereche. 
6.Iubitorii de yoga,pot practica aici Bikram la singurul studio de genul din Maroc.Ascuns intr-o zona rezidentiala din cartierul Anfa din Casablanca,Om Toga este primul si singurul studio de yoga din Maroc care ofera clase de Bikram.De asemenea centrul este cunoscut ca fiind cel mai popular centru de fitness,yoga si un spa deosebit pentru tratamentele naturiste toate cu produse marocane traditionale.

7.Contrar asteptariilor,  Casablanca este si o destinatie pentru amatorii de surf. De la doamnele acoperite cu burkini pana la profesionistii de surf,toti participa aici la competitia anuala Quiksilver Pro. Orasul de pe coasta Dar Bouazza, invecinat se aseamana mai mult cu Santa Monica, cu casele sale luxoase si strazile pline de cafenele.